Колко време отнема възстановяването след раздяла и развод?

Колко време отнема възстановяването след раздяла и развод

Съдържание

Един от най-често задаваните въпроси след раздялата и развода е „Колко време отнема възстановяването след раздяла и развод?

Добър въпрос, но без еднозначен отговор. Някои експерти смятат, че възстановяването след раздяла става в рамките на 6-18 месеца, но истината, е че това зависи от много и различни фактори. Някои от основните са:

  • Колко дълъг е бил бракът ви
  • Кой от двамата е решил да приключи връзката
  • Заради трети човек ли приключва бракът ви
  • Дали имате деца и на колко години са.

В допълнение е важно и  на каква възраст сте, емоционалната ви зрялост и състояние, социално, икономическо, финасово положение.

Имайки предвид всички тези фактори, то никой със сигурност не може да изчисли, кога точно ще приключи периодът на възстановяване след развод и раздяла при вас.

Но има начини, с които да улесните процеса и такива, с които да го удължите.

Докато сме във връзка, с партньорът ни нашият мозък изгражда невронни връзки. Колкото по-важен е за нас човекът, то толкова повече свързани сме с него. След раздялата ще отнеме известно време, в което тези мозъчни връзки да се реорганизират, и това може да отнеме различно време за всеки.

Можем ли да забързаме този процес?

Двойките, които прекратяват връзките си и останат приятелски настроени, имат деца и ги отглеждат споделено и без напрежение м/у тях, се справят с този процес на възстановяване след раздяла и развод доста по бързо. Но за съжаление не всички разделени двойки са такива. Много често раздялата е бурна и съпроводена с много обвинения, болка, изневяра и какво ли още не. В този момент губим фокуса на живота си. В опитите си да „изплуваме” започваме да взимат грешни решения под влияние на депресия, скръб и негативни емоции и това води до дълга криза и удължава процеса на преодоляване на раздялата. Когато усетите, че не се справяте винаги можете да потърсите помощ от специалист, който да ви помогне да се концентрирате и да вземете правилни решения за себе си, за живота си и децата си. Когато скръбта ви погълне ви е нужна опора в този труден момент.

Колко време скърбим след раздялата и развода

Да изпитваме скръб след раздялата е напълно нормално. Взаимоотношенията са сложни и тъй като мозъкът дава приоритет на връзките, които са важни за вас, може да възстановяването след раздяла и развод да отнеме известно време, докато той обработи този тип загуба.

Дори и вие да сте предприели крачката на раздялата и развода, все още можете да изпитвате чувства към бившия си патньор, и това е добре. Може не просто да скърбите за края на тази връзка, но и за края на това, което сте мислили, че връзката може да бъде, и може би скърбите за това, което чувствате, че може да сте загубили с този човек.

Как да отклоняваме нежелани съвети от приятели и роднини?

Едно от най-важните неща в този процес е да имате подкрепа от хора, на които вярвате и се доверявате. В повечето случаи първите хора, които застават зад нас след раздялата и развода са родителите и приятелите. Те са в готовност да ви помогнат и понякога предлагат съвети за бързо преодоляване на раздялата. Дори поставят срокове, за това след колко време ще сте готови за новото начало. Но вие не сте в състояние да приемете тези съвети и искате любезно да ги отклоните без да ги обидите.

Имайте предвид, че само вие знаете кога сте готови да започнете да обработвате това преживяване, и само вие знаете кога се чувствате готови да продължите напред. Ето и няколко примера как любезно да отклоните техните съвети:

  • Оценявам съветите ви, но все още не се чувствам напълно готов/а да говоря за това.
  • Благодаря  много, че ми даде съвет, но все още не ми се говори за това. Когато съм готов/а ще споделя и ще поговорим.
  • Не искам да те прекъсвам, но не съм готов да обсъждам това в момента. Надявам се, че разбираш.

Най-важното за вас при възстановяването след развода и раздялата, е да се обградите с доверени хора, които ще ви позволят да почувствате това, което трябва да почувствате, и да говорите свободно за преживяването си, тъй като това са решаващи фактори по време на  процеса през който преминавате.

Намиране на подходяща подкрепа след развод

Независимо, че имате много роднини и приятели, които са заявили своите намерения да ви помогнат в този момент, разговорът с консултант по кризисни отношения развод и раздяла или семеен терапевт, през развод, може да бъде наистина полезен. Ако изпитвате затруднения с ежедневните действия или имате натрапчиви негативни мисли, най-добре е да се свържете с някой, който може да ви помогне да се справите с тази трудна ситуация веднага.

Refund Reason