Колко време отнема възстановяването след раздяла и развод?

Колко време отнема възстановяването след раздяла и развод

Един от най-често задаваните въпроси след раздялата и развода е „Колко време отнема възстановяването след раздяла и развод?

Добър въпрос, но без еднозначен отговор. Някои експерти смятат, че възстановяването след раздяла става в рамките на 6-18 месеца, но истината, е че това зависи от много и различни фактори. Някои от основните са:

  • Колко дълъг е бил бракът ви
  • Кой от двамата е решил да приключи връзката
  • Заради трети човек ли приключва бракът ви
  • Дали имате деца и на колко години са.

В допълнение е важно и  на каква възраст сте, емоционалната ви зрялост и състояние, социално, икономическо, финасово положение.

Имайки предвид всички тези фактори, то никой със сигурност не може да изчисли, кога точно ще приключи периодът на възстановяване след развод и раздяла при вас.

Но има начини, с които да улесните процеса и такива, с които да го удължите.

Докато сме във връзка, с партньорът ни нашият мозък изгражда невронни връзки. Колкото по-важен е за нас човекът, то толкова повече свързани сме с него. След раздялата ще отнеме известно време, в което тези мозъчни връзки да се реорганизират, и това може да отнеме различно време за всеки.

Можем ли да забързаме този процес?

Двойките, които прекратяват връзките си и останат приятелски настроени, имат деца и ги отглеждат споделено и без напрежение м/у тях, се справят с този процес на възстановяване след раздяла и развод доста по бързо. Но за съжаление не всички разделени двойки са такива. Много често раздялата е бурна и съпроводена с много обвинения, болка, изневяра и какво ли още не. В този момент губим фокуса на живота си. В опитите си да „изплуваме” започваме да взимат грешни решения под влияние на депресия, скръб и негативни емоции и това води до дълга криза и удължава процеса на преодоляване на раздялата. Когато усетите, че не се справяте винаги можете да потърсите помощ от специалист, който да ви помогне да се концентрирате и да вземете правилни решения за себе си, за живота си и децата си. Когато скръбта ви погълне ви е нужна опора в този труден момент.

Колко време скърбим след раздялата и развода

Да изпитваме скръб след раздялата е напълно нормално. Взаимоотношенията са сложни и тъй като мозъкът дава приоритет на връзките, които са важни за вас, може да възстановяването след раздяла и развод да отнеме известно време, докато той обработи този тип загуба.

Дори и вие да сте предприели крачката на раздялата и развода, все още можете да изпитвате чувства към бившия си патньор, и това е добре. Може не просто да скърбите за края на тази връзка, но и за края на това, което сте мислили, че връзката може да бъде, и може би скърбите за това, което чувствате, че може да сте загубили с този човек.

Как да отклоняваме нежелани съвети от приятели и роднини?

Едно от най-важните неща в този процес е да имате подкрепа от хора, на които вярвате и се доверявате. В повечето случаи първите хора, които застават зад нас след раздялата и развода са родителите и приятелите. Те са в готовност да ви помогнат и понякога предлагат съвети за бързо преодоляване на раздялата. Дори поставят срокове, за това след колко време ще сте готови за новото начало. Но вие не сте в състояние да приемете тези съвети и искате любезно да ги отклоните без да ги обидите.

Имайте предвид, че само вие знаете кога сте готови да започнете да обработвате това преживяване, и само вие знаете кога се чувствате готови да продължите напред. Ето и няколко примера как любезно да отклоните техните съвети:

  • Оценявам съветите ви, но все още не се чувствам напълно готов/а да говоря за това.
  • Благодаря  много, че ми даде съвет, но все още не ми се говори за това. Когато съм готов/а ще споделя и ще поговорим.
  • Не искам да те прекъсвам, но не съм готов да обсъждам това в момента. Надявам се, че разбираш.

Най-важното за вас при възстановяването след развода и раздялата, е да се обградите с доверени хора, които ще ви позволят да почувствате това, което трябва да почувствате, и да говорите свободно за преживяването си, тъй като това са решаващи фактори по време на  процеса през който преминавате.

Намиране на подходяща подкрепа след развод

Независимо, че имате много роднини и приятели, които са заявили своите намерения да ви помогнат в този момент, разговорът с консултант по кризисни отношения развод и раздяла или семеен терапевт, през развод, може да бъде наистина полезен. Ако изпитвате затруднения с ежедневните действия или имате натрапчиви негативни мисли, най-добре е да се свържете с някой, който може да ви помогне да се справите с тази трудна ситуация веднага.

Кои сме ние от Разделени Заедно?

В Разделени Заедно сме екип от, мечтатели мъже и жени, които също като вас сме преживели трудни връзки и раздели. Ние вярваме, че с малко помощ всеки е способен да се справи с трудните моменти в любовта и да излезе от тях по-уверен и силен. Зад гърба ни стоят много обучения, практики, менторства и консултации, в съчетание с натрупан  житейски опит.  Ние сме тук, за да ви подадем ръка и да преминем заедно през трудните периоди в живота ви. Запишете час за безплатна опознавателна консултация с нас, независимо дали ще продължите да работите с екипът ни. Това ще ви даде идея за стъпките, които трябва да направите, за да преодолеете кризата и да откриете новото си начало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Refund Reason

X