Причините за развода ни дават шанс за успешен брак

Съдържание

Когато се оженим се кълнем пред олтара и пред нас самите. Изричаме думите: Докато смъртта ни раздели, и с усмивка очакваме новото брачно предизвикателство. Не мислим за това дали бракът ни ще е успешен и как можем да го направим такъв. Възможно ли е изследвайки причините за развода това да ни даде шанс за успешен брак?

Ще се запитате, а имали ли рецепта за успешен брак?

Един мой ментор ми каза преди време: Винаги трябва да се ожениш за втория си съпруг 🙂

Какво означаваше това?

Това не означава, че г-н Перфектен те чака някъде зад вратата като втори съпруг.

Това означава, че ако искате да разберете, какво кара брака да работи добре, то трябва да се замислите, какви са причините брака да се разпада.

Какви са причините хората да се развеждат и разделят?

Разводът дава изключителна яснота по въпроса. На повърхността му излизат всички проблеми, които с години сме натрупали под килима и не сме говорили за тях. И тук идва въпроса:

Какви са мълчаливите правила на брака?

Всеки от нас трябва да ги разбере, защото по този начин ще може да създаде по устойчив брак от самото начало. Знам, че звучи романтично, даже малко наивно, но понякога нещата които правим от любов, може да са точно тези нещата които правят трудно любовта да продължи.

В професията си като консултант по кризисни отношения раздяла и развод или накратко divorce coach изследвам проблемите в брака и последствията от раздялата много преди да специализирам в тази професия. Също така съм разведена, но и щастливо обвързана с настоящия си мъж живеейки на семейни начала.

Много често виждам двойки в брак, които не говорят за важните неща. Оставят проблемите с идеята, че ще се оправят от самосебе си. Виждала съм двойки, които говорят повече за проблемите си в брака чак когато вече са разведени и напрежението м/у тях е спаднало. Те говорят за всичко онова, което са избягвали като разговор в брака. Разговарят за това, от което са се отказали и всичко, което им е носило негативни емоции, били са разочаровани или са се чувствали пренебрегвани и отхвърлени.  И също така споделят,какво е било важно за тях.

Така би изглеждал един успешен и добър брак, но когато не го правим, а отлагаме за разговор в по-добър момент, понякога вече е твърде късно.

В този ред на мисли поставям три основни точки върху, които всяка двойка трябва да помисли:

  1. Жертвата на всеки от нас в брака, трябва да се разгледа и обсъди като справедлива размяна

  2. Няма професия- Родител на пълен работен ден

  3. Каквото е твое ще стане наше

Сега да погледнем в същината на тези три точки.

Първо, жертвата трябва да е една честна размяна. Ще дам пример с Люси и Андрей.  В началото на техния брак Люси решава да запише да следва медицина. Тя избира дълъгия и труден път на обучение, за да стане лекар и Андрей работи, за да издържа семейството. Андрей дори работи нощни смени, за да изкарва повече пари. Отказва и по добра работа и по-висок пост в друг град.

 Той прави това от любов. Той също така е наясно, че когато Люси стане лекар в бъдеще това ще им донесе много ползи. Но след няколко години Андрей се чувства пренебрегнат, изоставен и кариерно нереализиран. Започва да пие много.

Люси от своя страна изгражда живота си по своите желания и вглеждайки се в Андрей си казва: Това не е човека, за който се омъжих. Очакванията за брака ми бяха други. Минават няколко години и тя завършва медицинския университет и подава документи за развод.

Ако върнем историята назад в началото на техния брак, някой можеше да ги посъветва  да разговарят помежду си преди Люси да се запише да следва медицина. Да говорят за това:

Как според тях ще работи една справедлива размяна? Какво би направил единят и другият, за да не се чувства нереализиран? Какво може да даде всеки един от тях и какво очаква да получи.

Сега след развода Люси дължи на Андрей финансовото спокойствие, което е имала за да следва медицина, а Андрей няма с какво да бъде компенсиран, защото той е изгубил цялата си кариера, за да осъществи мечтата на Люси.

Ако и двамата бяха се замислили и говорили за това по-рано нещата можеха да се развият по друг начин. Можеше Люси да реши да вземе заем или да работи почасово, за да помага финансово на семейството, така че да не пада цялата финансова тежест на гърба на Анди. НО разводът вече е факт. Нещата са необратими.

Какво става в двойки, когато без да сме го помислили един от родителите става „Родител на пълен работен ден”

Много често наблюдаваме двойки, които при запознанството им и двамата са имали добри кариери като Дарина и Станимир, за които ви разказах в друга наша статия „Майка на пълен работен ден”. Всеки от тях е обичал работата си и ги е очаквал добро кариерно развитие.

Връзката им започва с любов, брак и мечта за поне 3 деца.  И хоп се появява първото дете, не след дълго и второто. Дарина остава във вкъщи с децата на пълен работен ден, а Станимир започва да расте в кариерата си и все по-често започва да закъснява и да се прибира уморен. Дарина се чувства все по зле от това, че кариерата и липсва и ще е трудно да се върне след толкова години вкъщи, а Станимир смята, че това е неин дълг да отглежда децата си и да не работи. Тя се чувства все по самотна и неразбрана. Не говорят за това и пропастта м/у тях става все по-голяма. И 7 години по късно Дарина изневерява на Станимир. Разводът е факт.

Тук идва въпросът. Как краят на тази връзка е можел да бъде избегнат?

Какво е трябвало да обсъдят преди да имат 2 деца едно след друго.

Възможно ли е било да ги отгледат без нито един  да жертва кариерното си развитие, което е важно и за двамата? С какво всеки от тях е можел да допринесе в отговорността за отглеждането на децата, така че това да не пречи на собственото му развитие?

Твърде често в брака правим жертви без да сме наясно каква цена ще трябва да платим след това. Прекрасните ни деца, които са плод на нашата любов носят със себе си освен радостта, от това да бъдем родители, така и отговорности и промени в нашият  личен живот, с които не винаги сме наясно преди да станем родители.

И така, за тези от вас, които сте в брак, и тези от вас, които вече сте разведени, но търсите ново начало с нов партньор, помнете, че за да разберем какво кара браковете да са успешни, трябва да разберем какви са причините те да приключват.

Refund Reason