Майка на пълен работен ден

Съдържание

Всички си задаваме въпроса можем ли да имаме успешна връзка преди и след децата.

Вярваме в това, че това може да се постигне, ако намерим баланса между способността ни да се приспособяваме и това да получаваме лично и професионално признание.

Днес ще ви разкажа една история на двама истински герои, с акцент върху способността за създаване на успешна връзка.

Запознайте се с Дарина и Станимир. Когато те се запознали на една ваканция в ски курорт имали хубави професии, финансова стабилност и живеели самостоятелно. Всеки от тях ценял своята независимост и били щастливи от този факт. Рутината и проблемите в  една връзка им се стрували далечни и невъзможни. Всеки си мислел гледайки другите си познати с дълги връзки, че те няма да са като тях. За да скрепят своята любов и щастие, съвсем скоро се оженили и заживели заедно. Не след дълго се появило и първото дете. След още една година се появило и второто.

Дарина трябвало да остане вкъщи и да сегрижи за децата, а Станимир поел издръжката на семейството. Постепенно той се издигал в работата и се налагало често да ходи в командировка и да остава до късно на работа. От своя страна Дарина поела цялата отговорност по отглеждането на децата, домакинството и грижите за дома. Всяка вечер Станимир се прибирал, хапвал вкусно приготвената вечеря от Дарина и уморен се излягал на дивана с бира в ръка в очакване на Шампионска лига. Нито една вечер не се сещал да и помогне с раздигането на масата или със слагането на децата да спят. За децата Дарина била единственият човек към, който искали да се обръщат, защото усещали, че баща им няма желание да се занимава с тях. Ролите били разпределени – Станимир правел кариера, а Дарина изоставала все повече в професионално отношение.

С времето самочувствиетой на независима и работеща жена се изпарило. Постепенно в съзнанието се загнездили и мисли за ниско самочувствие от ролята и на домакиня и майка и започнала да смята, че така не е привлекателна за Станимир. В следствие на това често й липсвало желанието за секс, а това обърквало Станимир. Семейството се опитвало да води разговори относно промяната в разпределението на ролите в семейството, но опитите да се справят с промените били само временни.

В този семеен модел виждаме класическа загуба на равновесие в семейството, след като са станали родители,  в което един от партньорите е самоуверен и доминира, а другият се чувства зависим във връзката.

Ролевите модели, които сме видели в нашите семейства, когато сме били деца често остават дълбоки следи в нас. Дори когато полагаме усилия да не бъдем като родителите си, в един момент с ужас установяваме, че приличаме на тях в много отношения. За да не попадаме в тази клопка, първо трябва да си дадем ясна сметка за това.

Бракът в този сценарий, който описах далеч не трябва да ви плаши. Той може да се превърне в прекрасно съжителство за партньорите от разказа, ако и двамата се опитат да преразпределят отговорностите и променят сегашните си модели на поведение.

В днешно време много жени имат хубави професии и кариери, преди да станат майки. Те не се чувстват добре дълго време в ролята на „майки на пълен работен ден”. Връщането на висока позиция след майчинство тях е все по-трудна задача, ако няколко години са се посветили на отглеждането на децата си.

Имат ли шанс за успешна връзка?

Загубата на равновесие в двойката често идва от това, кой носи парите в къщи. Носещият финансово обезпечение на цялото семейство, винаги е в ролята на по силният в семейството. В началото на връзката и двамата са имали равен достъп до ресурси – пари, образование, равностойни професии.След появата на децата обаче равновесието е било нарушено.

В този сценарий Дарина се чувства по-малко ценена и зависима, но има изградена силна връзка с децата, а от другата страна Станимир е с станал по независими ценен, но е като външен човек в отношенията си с децата. За да има успех една връзка, между двойката трябва да има баланс на даване и получаване и от двете страни.

Да се върнем отново на нашите герои. Дарина е единствената, която се грижи за връзката, а Станимир печели пари. Неговият принос също е важен, но Дарина постоянно се раздава, за да удовлетвори потребностите на децата и желанията на съпруга си във физически и емоционален план. Това може да бъди компенсирано, когато получаващият покаже на даващият колко го цени – с мили думи, жестове и благодарности, за това колко добре се грижи за семейството и децата. Подаръци, бижута и дребни жестове без повод или просто да помогнеш с чиниите биха дали чувството на Дарина, че е ценена и уважавана от своя партньор.

Даващата от своя страна Дарина не бива да влиза в ролята на жертва и да сипе обвинения по Станимир.Обвиненията често водят до проявата на вина в партньора и това го кара още повече да се затваря в себе си. Това често води до порив за започване на извънбрачна връзка, в която той да започне на чисто и да се почувства желан. Много често мъжете възприемат призива от съпругите си за повече внимание и ангажираност към семейството като посегателство към свободата им и търсят друго място където да се чувстват оценени и свободни.

С тази статия ви открехнах вратата на малка част от взаимоотношенията в един брак или една връзка, от любовта на която са се родили и деца. Разпознахте ли се в нея?

Ако искате да научите повече за връзките, разделите, изневерите и любовта, последвайте страницата ни RazdeleniZaedno в социалните мрежи.

Refund Reason