Какво се крие зад ревността в една връзка

ревност

Съдържание

В тази статия ще разгледаме какво на практика се крие зад ревността в една връзка.

Изневерява ли ми? Има ли нещо общо с този човек? Защо му отделя толкова много внимание?

…Въпроси, които често си задаваме, когато усетим това чувство на несигурност в нашата връзка.

Съвремения свят със своите технологии, бурно навлизащи в ежедневната ни комуникация, допълнително открехва вратата към несигурността в една връзка. С така актуалните нови социални мрежи и приложения, следенето на всяка крачка на любимия човек се превърна в нещо”нормално”. Често сме чували приятели и познати да казват „Щом ме ревнува, значи ме обича”.

Взимайки тази популярна фраза, като отправна точка ще дръпнем завесата на ревността, като анализираме какви са причините да я изпитваме към човека до себе си.

Всеки от нас може да се сети поне за една двойка свои приятели, които се ревнуват и друга двойка, които са на противоположния полюс. Изграждането на щастлива връзка до голяма степен зависи от липсата на ревност, доверие между патньорите, сигурност и интимност.

Ако в момента четете тази статия, то най-вероятно ревността е част от вашето ежедневие. Може би подсъзнателно усещате, че тя се превръща в заплаха за връзката ви или осъзнавате, че човекът до вас е болезнено ревнив и търсите решение на така създалата се ситуацията. Независимо, в коя от двете роли се припознаете, то ще трябва да поработите доста върху себе си.  Ако смятате, че не можете да се справите можете да потърсите помощ от психолог и терапевт, които ще ви помогнат.

Повярвайте ни, усилията положени сега ще се окажат много полезни и ползотворни за вас и вашата връзка в бъдеще! В следващите редове ще ви разкрием някои от основните човешки емоции и чувства  пораждащи ревността.

Страхът да не загубим партньора си

Страхът от загубата на партньора в съчетание с някои други наши страхове се превръща в основен фактор движещ ревността. Желанието да имаме човекът до нас само за себе си, се превръща в страх да не го изгубим. Обсебването на партньора ни води до негативни мисли, несигурност, и както по горе споменахме, страх от загуба. Страхът е едно от основните чувства водещи до ревност.

Липса на самочувствие

Нашата собствена оценка, за това каква стойност имаме, определя не само това как ни възприемат другите, но и начина по който ние се отнасяме към тях. Това състояние влияе върху това, какво смятаме, че заслужаваме. Също така то влияе и върху нашите очаквания, оформя нашите мисли и действия и допринася за развитието на ревността.

Нарцисизъм

За нарцисизмът може да се говори много, но ние ще го разглеждаме в контекста на ревността в една връзка. Противно на това, което може би си мислите, нарцисистите могат да се влюбят точно както всички останали. Най-често във връзките с нарцистичен партньор малко по малко губите правата си, волята си и самият себе си. Те очакват патньорите им да бъдат насочени единствено към тях. Често ревността им е, вид форма на контрол.

Лъжливо поведение

В някои случаи на изневяра, партньорът, който има връзка с друг човек има вероятност да стане ревнив проектирайки страховете и вината си от собствената си изневяра. Или по просто казано, ако един от двамата изневерява, то има вероятност да стане ревнив към своя  партньор.

Притежание

Има взаимоотношения, в които един от партньорите не може да се отпусне във връзката и смята, че притежава другият.

Това притежателно поведение може да бъде предизвикано от несигурност, разглезено поведение или силно чувство за липса. Някое от тях вероятно се е развило в детството и никога не е било коригирано.

В тази ситуация партньорът на ревнивия човек е негова собственост, а ревнивото поведение е начинът, по който той спира партньора си да споделя себе си с другите, като по този начин задържа цялото си внимание върху себе си. Поради тези причини, когато някой обърне внимание на партньора ни ние активираме чувството си за притежание и проявяваме ревност към най-близкия си човек.

Зависимост във връзката

Зависимостта от партньора може да се появи по различни причини.

Причината за появяването и може да бъде нещо малко и на пръв поглед незначително. Примерно, партньорът ни,  ни дава сигурност или зависимост, която ни кара да мислим, че не можем да съществуваме без него.

Някои от зависимостите могат да бъдат избегнати, докато други се получават по естествен начин.

Някои хора може да станат неосъзнато зависими, докато други го правят естествено.Да кажем, ако имате дете с партньора си и останете вкъщи, за да се грижите и отглеждате това дете, зависимостта през това време става несъзнателно част от живота ви.

Когато достигнем до крайна степен на зависимост от човека до нас, то ние не можем да си представим да загубим любовта му и връзката ни да се разпадне. Тази зависимост може да се превърне в безпокойство и страх от загубата на партньора и това от своя страна може да доведе до болезнена ревност.

До тук изброихме само няколко примера какво се крие зад ревността, но всеки отделен случай сам по себе си е уникален и зад него могат да се крият и други причини, освен тук изброените.

Консултирането със семеен терапевт  е идеалното и препоръчително решение за справяне с това, което наистина стои зад ревността, и ще ви даде възможност да се наслаждавате на връзката с този, когото обичате. От вас зависи да изградите ново щастливо и здравословно бъдеще.

Refund Reason