Какви грешки допускаме в общуването ни с децата след раздяла

Как да кажем на детето за раздялата и развода

Съдържание

В статията ще дадем конкретни примери, за това какви грешки допускаме в общуването с децата си когато се разделяме.

Когато вземем решение за раздяла или развод неминуемо това рефлектира върху децата. Обуването, вербалната и невербалната комуникацията е много важна част от нашето ежедневие и това как децата ни разчитат нашето поведение.  В темата ще ви дам примери от реални ситуации и какви грешки допускаме в обуването ни с децата преди,по време и след раздялата.

Изводите ще оставя на вас, за това какви грешки в общуването с децата след раздяла сте допуснали.

Много често решаваме да се разделим, но дълго време живеем заедно с идеята, че още не е дошло времето. В някои случаи удължаваме физическото си съжителство, защото детето е много малко. Не искаме да го лишим на тази възраст от двамата му родители. В други случаи, защото още не сме решили кой ще се изнесе от общото жилище.

Причините може да са много, но живеем с месеци по този начин. Разделени родители сме, а не казваме нищо на децата.

В този случай понякога те стават свидетели на нашите караници и скандали и усещат всички негативни чувства, които изпитваме един към друг. Дори и без да им казваме те усещат липсата на близост и любов м/у най-важните хора в живота си.

За да обобщя: В този случай ние сме разделени, но още живеем заедно. Детето вижда и усеща, че нещо не е наред, но никой не му казва какво се случва с идеята, че според нас се преструваме добре.

Как според вас се чувства то?

Дори и физически разделени понякога не казваме цялата истина на децата си. Измрънкваме нещо, че за известно време баща им няма да живее при нас или измисляме някоя друга лъжа и с това изчерпваме темата. Затваряме се в себе си с идеята, че ще ги предпазим от истината и оставяме дацата сами да запълнят празното пространство от липсата на реална информация  за това какво всъщност се случва със семейството им.

Замисляли ли сте се когато децата не знаят истината с каква фантазия я заместват?

В други случаи пък сме доста приказливи. Бълваме всичко лошо, което ни хрумне по другия партньор. Бързаме да го обиждаме и да го злепоставим колкото се може по бързо, преди той да е направил същото за нас пред децата . Бащати е такъв, той ни изостави заради друга. Той не ви обича, за да постъпи така

и така нататък.

Задайте си въпроса какво според вас усеща и мисли дето ви, когато говорите за неговият любим татко по този начин?

Детето в тези няколко месеца е възможно да си измисли всевъзможни фантазии и сценарии. То запачва да мисли, че то е причината да се държите така, не знае дали го обичате, изпитва вина.

Ако не знаете как да не допускате грешки в общуването с децата след раздялата, не се колебайте и си запишете безплатна опознавателна консултация.

Refund Reason