Защо партньорът ми не ме чува?

Защо партньорът ми не ме чува

Съдържание

Когато сме в двойка всички желаем връзка изпълнена с щастие и споделени моменти. Но не всичко е розово и понякога се сблъскаме с трудности в комуникацията помежду си и се чудим защо партньорът ни не ни чува. Връзките включват търпение и любов, но най-важното е, че изискват открита комуникация. Не всички двойките успяват да се справят с кризите и несъгласията в отношенията си и тук в статията ще дадем няколко основни препоръки.

Как да общуваме по-добре в една връзка, така че да се чуваме?

Често се сблъскваме с това да говорим, но да не бъдем чути от нашата половинка. Случва се и да не си говорим по цели седмици след опити  да решим проблем или криза в отношенията си.

В други моменти от спор за нещо дребно, конфликтът преминава в разговор за  стари проблеми, които не сме оправили от предния път.

Мислим, че сме опитали всичко, но само сме повторили едно и също нещо няколко пъти. И отново търсим отговори на въпросите:

  • Как да говорим по трудни теми, без конфликт
  • Как да изразим мнение без да бъдем съдени или да ни нападнат с контра въпроси
  • Как да говорим помежду си и да се чуваме, вместо да спорим и да търсим надмощие над другия.

Ето и някои от нашите полезни техники за комуникация между патньорите.

Ясната и открита комуникация е от решаващо значение за една успешна връзка. Премълчаването и „замитането на под килима” на проблемите водят до неудовлетвореност в отношенията м/у двамата и често се стига до раздяла.

Ефективно слушане на партньора.

Звучи лесно, но когато сме афектирани от разговора често прекъсваме или искаме да докажем, че другият не е прав. Да споделяме и разбираме партньора си се крие в това да не проектираме собствените си вярвания върху него, като не зачитаме това, което той ще каже и това което е той всъщност.

Когато говорите с патньора се опитайте да го слушате. Просто слушайте и чувайте, това, което има да каже. Не мислете как да му отговорите, не го прекъсвайте, не го осъждайте. Стойте спокойно и не излъчвайте нервност и напрежение. След като приключи можете да споделите вашите мисли и чувсва, като се стараете да не се нападате един друг.

Мислете не как да наложите своето мнение в спора, а как да решите проблема, така че и двамата да сте доволни.
Внимавайте какви думи използвате

Не използвайте думи, които да нараняват и нападат. Вместо да кажете – На теб не ти пука за мен и всичко което правя за нас.

Заместете тези думи с – Напоследък не се чувствам добре, когато не прекарваме достатъчно време заедно. Липсваш ми!

Това ще позволи и на двамата да се изслушате, без да се чувствате зле и да се съсредоточите върху истинския проблем, а не върху емоцията на вашите думи.

Задачка:

  • Проиграйте на ум как би отговорил вашият партньор в първия пример и как би отговорил във вторият пример.
Уважавайте мнението на партньора си.

Покажете разбиране и уважение към това, което мисли той или тя. Разбирането не значи, че вие се съгласявате, а че уважавате мнението му. След като сте го изслушали може да споделите своето мнение без да нападате патньора си.

Не оставяйте неразрешен спор.

Ако в момента не сте приключили си насрочете друг ден и час, в който да го обсъдите отново.

Ако партньорът ви е твърде нападателен при разговор не влизайте в оправдателен режим.

Това само ще подхрани неговите аргументи. Вместо да се оправдавате изместете разговора не в минало време, а в бъдеще. Говорете за това, какво може да направите от тук нататък. Миналото не можете да оправите, но бъдещето е пред вас и можете да го промените заедно.

Отделете време и поиграйте на настолна игра за двойки.

Екипът ни от Разделени&Заедно разработи специална настолна игра за двойки Тя & Той . Чрез нея можете да създадете нов път за смислено общуване и свързаност помежду си. В играта са подбрани теми, които никога не сте си и представяли, че можете да обсъдите, както и предизвикателства, които да съдействат на искрената и отворена комуникация между вас. С помощта на картите в играта не само ще подобрите уменията си за общуване, но и ще изграждате навика да можете да  казвате всичко онова, което е важно и имате нужда да обсъдите с партньора си.

Refund Reason