Как детето възприема раздялата на родителите си

Как да "съхраним" децата си след раздялата и развода

Съдържание

Как детето възприема раздялата на родителите си е една от най-важните теми свързани с раздялата и развода. 

В последните години се наблюдава тенденция в повишаването на разводите и разделите на родители, които съжителстват без брак. Когато взимат това решение за раздяла помежду си, всяка двойка си задава въпроса как детето им ще възприеме раздялата.

През този труден период родителите често са заети със собствените си проблеми, но продължават да бъдат най-важните хора в живота на децата си.

Докато родителите могат да бъдат съсипани или облекчени от развода, децата неизменно са уплашени и объркани от заплахата за тяхната сигурност. Някои родители се чувстват толкова наранени или претоварени емоционално от развода, че понякога се обръщат към детето за утеха или насока.

Това може да увеличи натиска и стреса, които детето изпитва в тази ситуация. Разводът може да бъде тълкуван погрешно от децата. Ако родителите не им кажат какво се случва в семейството и какво ще се случи с тях самите, това може да доведе до объркване.

Децата често вярват, че са причинили конфликта между родителите си.

Много деца поемат отговорността да съберат родителите си, причинявайки им допълнителен стрес.

Ако се намирате в подобна ситуация потърсете помощ и се консултирайте със специалисти в тази област тук.

Уязвимостта както към физически, така и към психически заболявания при децата може да произтича от травми при загуба на единия от двамата родители след развода.

Да се ​​говори с деца за развод е трудно.

Затова внимавайте за някои „отклонения” в поведението на децата. Малките деца могат да реагират на развода, като станат по-агресивни или като се отдръпнат от вас.

По-големите деца могат да изпитват дълбока тъга и загуба. Може да намалят успеха си в училище или да има промени в поведението им в клас.

Като тийнейджъри и възрастни, децата на разведени родители могат да имат проблеми със собствените си взаимоотношения и да изпитват проблеми със самочувствието.

Как да помогнем на децата да се справят с раздялата на родителите си?

С грижа и внимание силните страни на семейството могат да бъдат мобилизирани по време на раздялата. На децата може да се помогне да се справят конструктивно с разрешаването на родителския конфликт.

При трудности с родителския конфликт винаги можете да се обърнете към специалист по кризисни отношения

Децата ще се справят най-добре, ако знаят, че майка им и баща им все още ще бъдат родители и ще останат свързани с тях. Въпреки, че бракът приключва и родителите няма да живеят заедно понякога раздялата успокоява децата. Дългите спорове за попечителство или натиск върху дете да „избере“ страна могат да бъдат особено вредни за младежа и могат да доведат до някои от проблемите, които описах.

Изследванията показват, че децата се справят по-добре, когато родителите могат да сведат до минимум конфликта и да си сътрудничат от името на детето.

В редки ситуации детето може да отхвърли контакта с единия родител. Това може да се случи без видима причина или с насърчение на другия родител. Това може да бъде вредно и болезнено за детето и отхвърления родител.

Това е само малка част от темата свързана с децата и развода. Ако имате нужда от подкрепа в този труден период или много въпроси или притеснения не се колебайте да ни потърсите.

Refund Reason