Как да кажем на детето за раздялата и развода

Как да кажем на детето за раздялата и развода

Съдържание

Темата за това как да кажем на детето за раздялата и развода е една от най-важните, когато взимаме решение за бъдещето ни. Разделянето и разводът са теми, които могат да бъдат трудни за обсъждане с децата, но е важно да се направи по възможно най-честно и подходящо за техните нужди и възраст. Едно от най-важните неща е родителите  да се стремят да бъдат подкрепящи и разбиращи към детските емоции въпреки, че и те самите имат нужда от подкрепа. Ето някои насоки за това как да се разговаря с децата за раздялата и развода:
Бъдете честни и прями:

Важно е да бъдете искрени с децата си, като използвате подходящ език за тяхната възраст. Обяснете им, че майка им и баща им са решили да живеят отделно, но вие оставате техни родители и продължават да ги обичате

Слушайте техните въпроси и емоции:

Позволете на децата да изразят своите чувства и въпроси по всяко време. Слушайте внимателно и отговаряйте на техните въпроси по честно и ясно.

Нека знаят, че разводът не е тяхната вина:

Обяснете на децата, че раздялата е въпрос между възрастните и че те не са виновни за нея. Уверете ги, че техните действия не са причината за раздялата на родителите им.

Подчертайте обичта на родителите към тях:

Нека децата знаят, че и двамата родители ги обичат много и ще продължат да ги грижат и подкрепят, въпреки раздялата.

Подгответе се за въпроси за бъдещето:

Децата може да имат въпроси за това как ще изглежда тяхното бъдеще след раздялата. Отговорете на техните въпроси възможно най-честно и реалистично, като им обясните как ще изглеждат промените в тяхния живот.

Подкрепете комуникацията с другия родител:

Настройте се да подкрепите децата в тяхната комуникация с другия родител. Нека знаят, че могат да говорят открито с всеки от родителите си и да изразяват своите нужди и чувства.

Търсете помощ от професионалист:

Ако смятате, че разговарянето с децата за раздялата и развода е трудно или сложно, не се притеснявайте да потърсите помощ от специалист, който може да ви предостави подходящи насоки и съвети за подкрепа на децата в този процес.

Запомнете, че отношението и комуникацията на родителите са ключови за помагането на децата да се справят с раздялата и развода. Бъдете търпеливи и подкрепящи и се стремете да създадете уютна и стабилна обстановка за децата си, в която те да се чувстват обичани и подкрепени.

Кои сме ние от Разделени & Заедно?

В Разделени Заедно сме екип от, мечтатели мъже и жени, които също като вас сме преживели трудни връзки и раздели. Ние вярваме, че с малко помощ всеки е способен да се справи с трудните моменти в любовта и да излезе от тях по-уверен и силен. Зад гърба ни стоят много обучения, практики, менторства и консултации, в съчетание с натрупан  житейски опит.  Ние сме тук, за да ви подадем ръка и да преминем заедно през трудните периоди в живота ви. Запишете час за безплатна опознавателна консултация с нас, независимо дали ще продължите да работите с екипът ни. Това ще ви даде идея за стъпките, които трябва да направите, за да преодолеете кризата и да откриете новото си начало.

Refund Reason