Да останем заедно заради децата или да се разделим?

Съдържание

Да се вземе решение, да останем ли заедно като двойка заради децата или да се разделим, е генерално труден въпрос за двойките в конфликтни отношения и нещастни бракове. Често с години стоим в токсичен брак и не можем да вземем решение, как това положение да се промени. Трудността идва от това, че не сме сами в тази връзка, а трябва да мислим и за децата. Нека разгледаме в тази статия, кои са основните въпроси, за които да помислим преди да вземем окончателно решение.

Кое е по-добре за нас и децата?

Да останем заедно или да се разделим?

Ако, първопричината според нас е да запазим семейството заради децата въпреки, че ние самите като двойка не се чувстваме добре, то неминуемо е хубаво да се замислим за следното:

Искаме да направим жертва и да останем заедно заради децата, или зад това стоят други наши страхове.

Правим ли това наистина заради децата?

В някои случаи причината да не се разделяме се корени в това, че имаме големи страхове да не останем сами. Страхуваме се дали няма да стане още по-лошо, ако не сме заедно. Започваме да мислим и какво се крие в непознатото бъдеще на „разведени с деца”. Имуществени и финансови обвързаности също понякога са допълнителни причини да не се разделим. 

Ако не сте сигурни в това, какво ви кара да стоите в токсична връзка или ви е трудно да вземете това решение и да направите крачка напред към по-добро и щастливо бъдеще, то можете да потърсите психолог и специалист. Той ще ви помогне да изясните какво е важно за вас. Ако пък вече сте наясно, че основната причина да сте заедно са децата, то отново да се върнем на основния въпрос:

Какво е по-добре за децата? Да сме заедно в нещастен брак или да се разделим?

Когато растат децата ни възприемат нашите модели на поведение, и начин на живот и взаимоотношения. Моделът, който създаваме за тях до голяма степен е това, което можем да очакваме от тях в бъдещите им връзки. За децата не е важно какво казваме, а какво правим.

Замислете се какво показвате на децата си. Отношения без любов, нежност и липса на разговори или непрекъснати конфликти и викове. Децата виждат всичко това и често споделят след развода, че са облекчени, че раздялата най-накрая се е случила.

Ако искаме нашите деца да имат здрави и щастливи връзки в бъдеще, то ние трябва да им дадем най-добрият пример, който можем.

Възможно ли е обаче да останем заедно и да подобрим взаимоотношенията си в брака?

Най-важното е да си изясним дали бракът за всеки един от нас, е стигнал предела на търпимост. Ако смятате, че има шанс да се работи за подобряване на комуникацията и проблемите, то можете да потърсите помощ при фамилен терапевт или друг специалист, с който да работите в посока на подобряване на взаимоотношенията.

Преди да се разведете, опитайте всички необходими ресурси за подобряване на връзката и поговорете с партньора си, дали е възможно да го направите в името на семейството и децата.

Когато раздялата е единствената възможност

Основното предизвикателство м/у родителите е, да успеят да запазят добрия тон на комуникация в името на децата си, за да може преходът за тях да бъде по безболезнен и да са спокойни, че въпреки раздялата родителите им се разбират добре, обичат ги и са щастливи поотделно.

Един от най-важните моменти при раздялата е, да не се наказваме чрез децата си и да показваме уважение един към друг.

Вижте и статията: Как детето възприема раздялата на родителите си?

Много двойки преминават през трудни моменти и кризи в брака, но успяват да останат заедно. За други двойки пък това не е възможно. Каквото и решение да вземете, то знайте, че не сте сами. Екипът на Разделени  Заедно е с вас и можем да ви помогнем да вземете най-доброто решение за вас и цялото семейство.

Refund Reason