Да останем в токсична връзка или да се разделим?

токсична връзка, раздяла

Съдържание

Като деца много от нас са си мечтали, че когато пораснем, ще открием своя идеален партньор. В представите ни с него споделяме съвършената истинска любов. За разлика от приказките обаче, в реалността не всяка връзка е изпълнена с щастие и романтика.  Съвършенството често бива замествано от агресия, манипулация или безразличие. Токсична връзка може да съществуват не само между интимни партньори. В тази статия ще се фокусираме върху това, как да разпознаем сигналите на тази токсична връзка, и какви са възможностите ни за действие, намирайки се вече в такава.

Признаци на токсичната връзка

Разбира се, този тип взаимоотношения не започват така от самото начало. Партньорът ви е даващ, мил, романтичен и ви кара да се чувствате повече от специална. Прави ви уникални подаръци и ви обсипва с внимание, а в очите ви той изглежда като мъжът на вашите мечти. Постепенно обаче истинските черти на характера му започват да излизат на яве.  Романтичната приказка бавно започва да претърпява сериозен обрат.

Запознайте се с някои от главните признаци, по които можете да разберете, че сте в токсична връзка.

1. Чувствате се все по-малко свободни

Прекомерният контрол над свободата ви от страна на партньора е един от първите сигнали на токсичните взаимоотношения. Ако той постепенно започне:

  • да следи обажданията ви
  • чете чатовете ви с приятели в социалните мрежи
  • забранява контакти с други хора без никаква обективна причина
  • то може да сте сигурни, че връзката ви се е превърнала в токсична.

2. Изкарва гнева си върху вас и ви посяга физически

Всяка връзка има своите добри и лоши моменти. Но ежедневните крясъци без причина и физическата агресия са ясен показател за вредни взаимоотношения. Без значение каква е била причината за конфликта, посегателството и домашният тормоз са проява на унижение, неуважение и липса на любов.

3. Постоянен контрол

Обърнете внимани колко често партньорът ви постоянно контролира къде ходите. Постоянно иска да знае с кого говорите. Прави ви забележки как се изразявате и дори как се обличате. Аковие изпитвате силен страх всеки път, когато искате да споделите различно мнение от неговото – връзката между вас е токсична. Тези взаимоотношения често създават усещане за безпомощност. Вие сте в постоянна висока тревожност, причинени от страха, че ще бъдете наранена, ако не се подчините на партньора си.

4. Изневерява ви и е незаинтересован от вашите чувства

Неглижирането на чувствата ви и постоянните изневери са ясен показател, че партньорът ви не изпитва любов към вас и стои във връзката само от егоистични цели. Този тип взаимоотношения се превръщат в изключително токсични и често водят до депресивни състояния, потиснатост и разочарования.

5. Финансова зависимост

Друг знак, че се намирате в токсична връзка е финансовата ви зависимост от партньора, причинена от самия него. Ако той не ви позволява да работите, да се развивате и ви държи в положението на “неможеща”, само за да е сигурен, че няма да си тръгнете -можете да бъдете сигурни, че участвате в токсични взаимоотношения.

Да останем заедно въпреки всичко или да се разделим?

Това са въпросите, които всяка жена в токсична връзка си задава и ние напълно разбираме колко труден е този избор.Някои от вас вероятно се чудят, защо след като всички факти сочат, че с половинката ви сте в нездравословни взаимоотношения, все пак ви е толкова трудно да ги прекратите. Отговорът на този въпрос, е че жените често развиват зависимост към такъв тип отношения.

Когато токсичният партньор остави емоционалните нужди на половинката си незадоволени за по-дълъг период, всяка негова проява на любов бива идеализирана. Манипулираният партньор започва подсъзнателно да приема това като награда, която повишава нивата на допамин (хормонът на щастието) в тялото му и той започва да се чувства щастлив. Така след като получи “наградата” той отново е готова да понесе токсичното поведение на партньора си, само за да получи следваща.

Как да направя правилното решение за мен?

Преди да вземете каквото и да е решение е важно първо да помислите добре и да прегледате връзката си обективно. Напишете на лист хартия всички плюсове и минуси на вашите взаимоотношения. Бъдете честни със себе си и си отговорете как се чувствате в тази връзка и какво получавате от нея. Дръпнете чертата и нагледно ще видите какво е качеството на любовните ви отношения спрямо вашата лична перспектива. Какво да правим след това?

Плюсовете на връзката са повече от минусите

Забелязвате, че положителните страни на отношенията ви с партньора са повече от негативните. Вие често се чувствате зле в неговата компания? Една от причините за това може да бъде нежеланието ви да приемете половинката си такъв, какъвто е. Жените често си създаваме един перфектен мъжки модел в главите си. След това се стремим да “напаснем” партньора си максимално много в него. В такива случаи, дори половинката ви да дава всичко от себе си, вие пак няма да успеете да получите удовлетворение от връзката, само защото той не е “идеалният” мъж, за когото винаги сте си мечтали.

Опитайте се да намалите изискванията си към него и да оцените действията, които прави за вас. Това много ще ви помогне да промените възгледите си спрямо връзката ви. Взаимоотношенията се изграждат с времето. Ако имате нужда от професионална насока, когато преживявате тъмен момент, винаги можете да се свържете с нас за индивидуална консултация.

Минусите са повече от плюсовете

В случай, че минусите на връзката са повече от плюсовете, тя има голям потенциал да се превърне в токсична. Ако и двамата партньори не предприемат действие в друга посока. Често, когато сме в токсична връзка, ние започваме да вярваме, че не можем да намерим по-добър партньор от този, с когото сме в момента. Тази илюзия ни кара да направим компромис със себе си и да се задържим в отношения, които не ни удовлетворяват. Страхуваме се, че следващият ни партньор може да бъде “по-лош” и това ни кара да тъпчем на едно място.

Решението за раздяла винаги е трудно. Фокусът върху това, да се обичате и уважавате повече ще ви подкрепи да направите стъпка към по-добър живот. Не се колебайте да се свържете с нас, ако имате нужда от индивидуална консултация преди да вземете конкретно решение.

Плюсовете и минусите са равни

Ако сте стигнали до извод, че позитивите и негативите на връзката ви са равни, тя все пак има шанс да оцелеебез да се превръща в токсична, но е необходимо и двамата предприемете действия в тази посока. Бъдете честни един с друг и споделете какво ви кара да се чувствате зле във взаимоотношенията ви. И за двете страни ще бъде много полезно да приемат думите на партньора без оправдания или критики към него. Така ще можете да си дадете сметка за дефицитите си във връзката и ще имате ясната представа върху какво е необходимо да работите, за да бъдете по-щастливи заедно.

Въпреки че в приказките връзките са винаги лесни и приятни, в реалността това не е така. Те изискват много труд и всеотдайност и от двамата партньори, за да могат години наред да се задържат здрави и изпълнени с любов. Взаимоотношенията бързо могат да се превърнат в токсични, ако един от участниците в тях започне да се държи егоистично и спре да задоволява потребностите на половинката си.

Този модел се среща в много връзки, но може да бъде променен с разговори, разбиране и действия от страна на партньорите. Въпреки това, ако от тях няма резултат е важно да си напомним, че ако ние не обичаме себе си, никой друг няма да го направи вместо нас. Има случаи, в които най-доброто решение, което можем да вземем е просто да си тръгнем и да спрем да се разочароваме един друг с напразни обещания и лошо отношение.

Кои сме ние от Разделени & Заедно?

В Разделени Заедно сме екип от, мечтатели мъже и жени, които също като вас сме преживели трудни връзки и раздели. Ние вярваме, че с малко помощ всеки е способен да се справи с трудните моменти в любовта и да излезе от тях по-уверен и силен. Зад гърба ни стоят много обучения, практики, менторства и консултации, в съчетание с натрупан  житейски опит.  Ние сме тук, за да ви подадем ръка и да преминем заедно през трудните периоди в живота ви. Запишете час за безплатна опознавателна консултация с нас, независимо дали ще продължите да работите с екипът ни. Това ще ви даде идея за стъпките, които трябва да направите, за да преодолеете кризата и да откриете новото си начало.

Refund Reason