10 стъпки как да преминем по лесно през раздяла и развод

Как да преживеем стари връзки

Съдържание

КРАТЪК НАРЪЧНИК ЗА РАЗДЯЛА

10 стъпки как да преминем по лесно през раздяла и развод

Раздялата е доста труднен момент в живота на всеки, който е преминал през нея. Психолозите дори я сравняват с тъгата и болката след смърт на близък човек. Повечето от решенията, които ще вземете  в този труден период през, който  преминавате, ще определят психичното здраве на децата ви след развода, вас самите и бъдещите ви връзки. С наръчника от „10 стъпки как да преминем по лесно през раздяла и развод“ се надявам да бъдем полезни за преминавнето ви през тази житейска криза.

 1. Изживейте болката си, колкото смятате, че ви е необходимо. Това е част от процеса на раздялата. Ако все пак виждате, че процесът на страдание става прекалено дълъг и не можете да се справите с това състояние, потърсете консултант или терапевт.
 2. Не се обвинявайте за раздялата, особено,ако са ви напуснали заради друг човек. За раздялата „заслуга” имат и двамата партньори. Ако имате деца се фокусирайте върху тях. Грижата за децата помага за по-бързото преодоляване на болката от раздялата. Но не забравяйте и, че освен майка сте и жена.
 3. Обградете се с близки и приятели, за да имаме тяхната подкрепа в така трудния за вас период. Внимавайте какви съвети ви дават. Много често дори собствените ни родители ни съветват да положим всички усилия да запазим брака си с човека, който ни е наранил или чувстваме, че вече не можем да бъдем заедно с него. В практиката ни сме имали и случаи, в които родителите игнорират факта, че дъщеря им е жертва на домашно насилие и отново настояват тя да остане в брак.
 4. Направете всичко възможно да сведете конфликта с бившия си съпруг до минимум. Общувайте директно с него, не през детето. Не говорете лоши неща за другия родител на детето си. Обмислете как и какво да му кажете за вашата раздяла. Не го оставяйте в детски фантазии.
 5. В един момент разводът ви ще приключи. Не правете неща, за които после ще съжалявате.  Преборете се с порива  да го накарате да се почувства така, както се чувстваме вие сега. Ако ви хрумне нещо от изброените постъпки- то не ги правете. 
 • Опитвате се да го накажете като не му давате да вижда децата.
 • Опитвате да флиртувате с най-близкият му приятел.
 • Отивате да живеете при родителите си , и ги използвате като щит между вас, с което нормалната комуникация изчезва
 • Следите го в социалните мрежи и пишете на новата му приятелка
 1. Свържете се с адвокат, който да ви разясни правата по отношение на развода или родителските права, ако липсва брак. Не подписвайте споразумения или документи за имоти или друга собственост по предложение на съпругът ви, преди да сте се консултирали с адвокат.
 2. Погрижете се за собственото си състояние и потърсете помощ от консултант или терапевт, когато усетите, че не можете да се справите сами. Не превръщайте раздялата си в „работа на пълен работен ден”
 3. Ако сте се върнали да живеете при родителите си не ги оставяйте те да поемат контрола над раздялата и развода ви. От тях можете да получавате само подкрепа и любов.
 4. Не влизайте в нова връзка, докато тече раздялата. Това може само да усложни нещата.
 5. Променете външния си вид, спортувайте, танцувайте или изберете хоби и занимания, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре.

И не забравяйте, чe понякога животът ни разделя с партньорите, но от нас зависи да продължим напред отново да бъдем щастливи.

Refund Reason